28 Ocak 2020 Salı

GİLBERT & GEORGE RETROSPEKTİFİ - MODERNA MUSEET-

The Great Exhibition
Gilbert&George










Ürettikleri eserler kadar şık takımlarıgrafik desenli kravatları ile de adlarından söz ettiren Gilbert&George 9 Şubat / 12 Mayıs 2019 tarihleri arasındaİsveç'in Stockholm şehrinde "The Great Exhibition" adlı retrospektif sergisi ile anıtsal boyuttaki eserlerini, Moderna Museet'de sergiliyor. 2009 yılında Malmöde açılan Moderna Museet, sade mimari çizgisiyle başarılı sergilerle büyüyen bir çağdaş sanat müzesi.
Canlı heykeller olarak bilinen Gilbert&George, farklı cinsel eğilimlerin bu denli kabul görmediği dönemler olan 70'lerde korkusuzca kendilerini ifade edebilmiş cesur sanatçılardan. Eserlerini anlayabilmek hiç de zor değil. Kendi bedenlerini özgürce sergileyip, akıllarından geçirdikleri her şeyi diledikleri gibi aktarıyorlar. 














Yolları 1967 yılında "Saint Martin's School of Art" da kesişen Gilbert&George50 yıla yakın bir süredir eserlerini Londra'da üretiyorlar. Anıtsal büyüklükte eserler üreten sanatçılar, fotoğrafladıkları kareleri birleştirerek, tek eser formunda sunuyorlar. Ürettikleri eserler kadar performanslarıyla da tanınan sanatçıların 1969'da gerçekleştirdikleri "Şarkı Söyleyen Heykel" isimli performanslarında Avrupa'daki meydanlarda sıkça rastladığımız yüzü metalik renkli sokak dansçıları gibi altın rengine boyadıkları yüzleriyle şarkı söyleyip, dans ederek bakış açılarını dile getiren başarılı bir performans sergilemişlerdir.











1942 yılındaİngiltere'nin Devon Kontluğu'nda doğan George ve 1943 yılında, Dolomites İtalya'da doğan Gilbert kendilerini "iki farklı kişi ama tek sanatçı" olarak tanımlıyor. Sanat anlayışı kadarhayat görüşleri de benzer olan ikili, her zaman şık giyinilmesi gerektiğini ve bakımlı olunulmasının önemini vurguluyor.







 





Eserlerini izleyicilerine sundukları "Görsel Bir Aşk Mektubu" olarak adlandırıyorlar. Eserlerinde sıklıkla kullandıkları kendi bedenlerinin yanı sıra sıradan insanlara da yer veriyorlar. Francis Bacon'un eserleri ile kendi eserleri arasında zaman zaman bağ kuran Gilbert&George'un 1986 yılındaırkçılık, çıplaklık ve seksüel davranış içeren eserleri adeta şok etkisiyle karşılanmış. 











Eserlerinde Britanya bayrağı, haç gibi simgelere de yer veren sanatçılar, zaman zaman modern batı ile ilgili görüşlerini şiddet etkisi yaratan görsellerle aktarıyorlar.
1971'de "Magazine Sculpture" eserlerini reddedince doğru yolda olduklarını ve yaptıkları sanat ile her özgür ruhun içinden geri kafalı, geri kafalıların içindense özgür ruhun çıktığını söylüyorlar.










Kendilerini resimlemenin hikayesi ise; bir gün ellerinde tuttukları küçük heykelleri resmetmek için, birbirlerinin fotoğraflarını çekerken bunu birde elleri boşken yapıp, etkili göründüklerini düşünerek uygulamaya başlıyorlar. Bu etkiyi onların bugüne kadarki üretimlerinde bulmak mümkün. Poz verirken adeta bir heykeli andıran duruşlarıyla ilgi çekenGilbert&George, kaçırılmaması gereken sergiler arasında..












Berrin AKMANLAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YVES SAINT LAURENT & MAJORELLE BAHÇELERİ

            1936da Cezayirli varlıklı bir ailenin cocugu olarak dogan modacı ,18 yasında kazandıgı moda tasarım yarısmasıyla Paris haute co...