28 Ocak 2020 Salı

YVES SAINT LAURENT & MAJORELLE BAHÇELERİ

            1936da Cezayirli varlıklı bir ailenin cocugu olarak dogan modacı ,18 yasında kazandıgı moda tasarım yarısmasıyla Paris haute couture  dunyasıyla tanısır. Kısa surede calıstıgı Dior firmasında bas tasarımcı olmayı basarır.












               1980 yılında Yves Saint Laurent ve Pierre Berge tarafından satın alınıp benzersiz bir miras olarak gördükleri çalışmaları ölümsüzleştirmek adına bu vakfı kurarlar.Müze de ayrıca 140 kişilik oditoryum,geçici sergi salonları,5000'den fazla eser içeren özel bir araştırma sonucunda elde edilmiş bir arşiv niteliğinde kütüphane,kafe ve kitapçı var.



              
            





               Fransız mimarlık firması Studio KO'nun konut ve kamu projelerini yürüten Oliver Marty ve Karl Fournier'nin bakıldığında kalın dokulu bir kumaşı andıran tuğla kaplı müze binası sade ve Fasın dokusuyla bütün oluşturmuş.







                                              













Majorelle Bahçesi Vakfı kütüphanesi ise Faslı yabancı pek çok antropolog,arkeolog,tarihçi ve sanatçıya fon oluşturmuş.Bu fon bağışlardan oluşuyor.Yves Saint Laurent Majorelle'in mavisinin kendine ilham olduğunu ve bu rengi birçok kostümünde kullandığını söylemiş.













            1960-1970 yılları arasında YSL moda dunyasında ki varlıgını artık sergilemeyi basarmıstır.
Hazırladıgı "Ready to Wear" koleksiyonu  onu hazır giyim sektoru ile bulusturarak  onun bu sektorde ki ilk Fransiz tasarımcı olarak tanınmasını saglar.










            Hayatında ki ilkler bitmez ;
ilk siyahi mankeni podyumlarla bulusturan da Yves Saint Laurent olur.
Sanat ve modayı Mondrian'ın soyut tablolarını kullanarak tasarladıgı 1000 parcalık kokteyl elbiselerinin yer aldıgı koleksiyonla bulusturur.








          Centre Pompidou'da son defilenin ardından hate couture evini kapanır.2002 yılında saglık problemleri nedeniyle markasını Gucci grubu alir.2008 yılında hayata veda eden modacı 1966 yılında kadınlara SMOKIN (TUXEDO) giydirerek moda dunyasında bir ilki daha yasatmıs ve genc modacılara sonrası icin  ilham kaynagi olmus. "Marakes'ten önce  hersey siyahtı.Marakes bana renkleri ögretti" YVES SAINT LAURENT💙


           Bunca yılın adeta arşivi niteliğindeki müze ; taşarımcının koleksiyonlarından özel parçaların sunulduğu ve fotoğraf çekme izni olmayan bir salonda sunuluyor.









                  Majorelle Bahçesine'nin ise farklı bir yolculuğu var.Bahçeye adını veren Fransız Jacques Majorelle'in  1919 'de Marakeş'e  yerleşiyor.1923'te Marakeş'te bir palmiye korusu alıyor.Klasik Fas mimarisinde yaptırıyor ve adına Villa Bousafsaf denilen villa 1980'de Yves Saint Laurent ve Pierre Berge tarafından satın alıyor. Villanın yeni adı Villa Oasis olarak değiştiriliyor.








                    
                1931'de Paul Sinoir'in Art Deco tarzında yenilediği bahçe yüzlerce kuşa yuva sağlayan bir botanik bahçe olarak egzotik bitkileri bünyesinde barındırıyor.










        

        Marakeş gezimin en keyifli bölümü sanatın ve doğanın buluştuğu Majorelle Bahçeleriydi...
 

            

     
 
Berrin AKMANLAR
RenArtGallery&Art Consultancy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YVES SAINT LAURENT & MAJORELLE BAHÇELERİ

            1936da Cezayirli varlıklı bir ailenin cocugu olarak dogan modacı ,18 yasında kazandıgı moda tasarım yarısmasıyla Paris haute co...