28 Ocak 2020 Salı

CAPE TOWN'DA ZEITZ MOCAA HEYECANI

Afrika Sanatının Buluşma Noktası, 2017 yılı sonlarında, Afrika'nın 3 başkentinden biri olan ve yaşam alanlarına sahip Cape Town'da açıldı. Adeta bir sanat şöleni.Yemekleri,insanları,şarapları,doğası ve tabii ki sanatı ile beni heyecanlandıran bir gezi oldu Güney Afrika...
Ülke de Pretoria yürütme, Bloemfontein ise yargı alanında başkent kabul ediliyor. Afrikalıların geçmişten bugüne gelen hikayelerini anlatmaları için tasarlanan müze, kıtanın 54 ülkesi ile sanat bağlarını daha da güçlendirerek sanatçılarla ilerliyor. Zeitz MOCAA ya da Çağdaş Sanat Afrika Müzesi, Afrika kıtasında türünün tek ve ilk örneği. Müze, Çağdaş Afrikalı sanatçılar için adeta yeni bir çağ ifade ediyor. 




Bina, Güney Atlantik Okyanusu, Masa Dağı ve kentin etkileyici manzarasına sahip. Puma'nın eski CEO'su Jochen Zeitz ve Londra merkezli Heatherwick Studio (Thomas Heatherwick) tarafından tasarlanmış.Müze, ismini başarılı CEO'dan almış. Alman Jochen Zeitz, Afrika bölgesine ait önemli sanat koleksiyonunu da müzeye bağışlamış.















9 katlı müze, 80 galeri alanından oluşuyor. 9.000 metrekarelik profesyonel sergi alanına sahip. Çatı zeminli çatı heykel bahçesi olarak konumlandırılmış. Müzede, şık bir restoran bar, okuma alanları, fotoğrafçılık, sanat eğitim kurumları gibi alanları, kostüm tasarımı, hareketli imaj ve depolama alanı gibi bölümlere de yer verilmiş. Müze, çok sık sanatsal etkinlikler düzenliyor. Oldukça aktif, hem mimarisiyle  hem de içinde yer alan muhteşem eserlerle oldukça yoğun izleyici çekiyor.  



Bina cephesi, ışık geçirgenliği göz önünde bulundurularak cam tasarlanmış. Adeta elması andıran pencereler müzeyi beton yığını havasından kurtarmış. Üst katlar ise otel. 


Müze, bir zamanlar Güney Afrika'nın en yüksek binası olan 1990'dan beri kullanılmayan Grain Silo Kompleksi'nin özel bir tasarım sonucu yeniden form bulmasıyla bugünkü halini almış. 





Gösterişi ve sadeliği aynı mekanda yaşatan Zeitz MOCAA Heatherwick Studio'nun dönüşüm projesiyle Afrika Çağdaş sanatına sunulmuş dünyanın en büyük müzesi. V&A Waterfront'daki  okyanus kıyısındaki Zeitz MOCAA, Çağdaş Sanat'ta Afrika'nın büyük isimlerinin eserlerinden oluşan bir koleksiyona da sahip. 






42 beton silodan oluşan göz alıcı merkezi atriyumu fotoğraf çekenlerin ilgi odağı. İç havlusu adeta bir heykel niteliğinde tasarlanmış. Cam kaplamalı oval asansörler oyukların arasında oldukça büyüleyici. Afrika'nın canlı doğasına uygun boyanmış galeri duvarları adeta eserleri tamamlıyor. 






Koleksiyon eserlerinin dışında dönemsel sergilerden "Still Here Tomorrow to High Five You Yesterday" karma sergisi, 30 Ocak 2019 / 30 Haziran 2019 tarihleri arasında Gana'lı sanatçı El Anatsui'nin heykelleri ise Şubat  2019 / Aralık 2019 tarihleri arasında izlenilebilir. El Anatsui'nin iç mekanı süsleyen enstalasyonu da görülmeye değer.




















Berrin AKMANLAR 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YVES SAINT LAURENT & MAJORELLE BAHÇELERİ

            1936da Cezayirli varlıklı bir ailenin cocugu olarak dogan modacı ,18 yasında kazandıgı moda tasarım yarısmasıyla Paris haute co...